Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases.

Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases.

Nereti, reflektējot par arhitektūru, jau ar pirmajiem teikumiem tiek veikta tās daudzo šķautņu un dimensiju uzskaite, kas kā izpausmes formas ir prioritāras, pakārtotas vai līdzvērtīgas ikdienas darbos. Arhitekta piesaisti un iesaisti tām ikdienā lielā mērā nosaka domāšanas, nosacījumu izpildes un komunikācijas kultūra. Tieši darba kultūra ir tā, kas padar ikdienu un rezultātu baudāmu vai nebaudāmu un arhitektus interesantus un unikālus kopējā būvspeciālistu klāstā. Meistarklašu sērijas mērķis ir saistošā formātā pastāstīt profesionālai un plašākai publikai par arhitektūru kā prakses kultūru. Kultūras piedāvājums digitālajā vidē tiks veidots moduļos ar iepriekšnoteiktu struktūru un šis projekta pieteikums ir paredzēts meistarklases satura un darba uzdevuma izstrādei.

  Latvijas Arhitektu savienība realizē VKKF atbalstītu projektu “Arhitekts un būvkultūra. Meistarklases.”

Projekta realizācija uzsākta 10.2020.

Kā neatņemams profesijas iekšējs kodekss, arhitektūras praksē ikdienas saskarsmes kultūras un prioritāšu kopums vēsturiski lielākoties ticis pārmantots ikdienas darba vidē starp paaudzēm. Labāko pieredzi darba kultūras izpausmēs elitāri turpina nest atsevišķas personības un tie, kam veicies būt praksē pie tām. Informācija par darba kultūru nedz izglītības sistēmā, nedz tālākizglītībā šobrīd netiek apspriesta, apzināta un veicināta. Vērojama tendence, ka jaunāko paaudžu arhitektu profesionālās kvalifikācijas līmeņa teorētiskajā un praktiskajā sagatavotībā nereti iztrūkst adekvāta, reālistiska un kodolīgi pasniegta informācija par spēju strukturēt ikdienas darbu pēc profesionālo vērtību prioritātes (nevis par kādu internetā vai literatūrā atrodamu aspektu). Savukārt vecāko paaudžu arhitekti tiek asociēti ar dažādu jauno kompetenču trūkumu.

Formāts iecerēts kā interaktīva saruna par arhitektūras“viedpraksi” tulkojumā starp paaudzēm.

Darba kultūra ir līdz šim publiski maz apspriesta kultūras forma, jo īpaši, - analītiskā un strukturētā formātā. Laikmetīgu īpatnību dēļ nav vairs iespējams nodot darba kultūras prasmes 1:1, ir jēga radīt centralizēti pieejamu materiālu.  Ar mērķi veicināt un uzlabot darba vides kultūru, vēršot uzmanību uz aktualitātēm un paradumiem ikdienas darbā, rosinot iedvesmu skatīties plašāk uz profesiju un saredzēt ikdienu radoši,  projekts paredz radīt saturu izglītojošam, uz mūsdienu prakses atslēgas vārdiem, izcilu personību un paaudžu sadarbību balstītam profesionālās pilnveides materiālam. Meistarklases iecerē svarīgs elements ir saruna starp paaudzēm, kur meistari runā ar jaunajiem arhitektiem, un abpusēji mijiedarbojoties sniedz publikai priekšstatu par ideju, projekta tapšanu un darba ikdienu.

Projekta pieteikums paredz veikt ieceres 1. posmu, - radīt saturu datos balstītai un populārzinātniski veidotai digitalizētai īs-lekciju sērijai, kurā tiek soli pa solim atklāta ikdienā praktizējošu personību un jaunākās paaudzes arhitektu pieredze profesionālās darba kultūras jautājumos.

Interesanti par laiku, paaudzēm un attiecībām arhitektūras praksē lasi arī šeit.

Kad uzspiestās svārstības sakrīt ar pašsvārstību frekvenci.

Kad uzspiestās svārstības sakrīt ar pašsvārstību frekvenci.