7 kļūdas būvprojektu izstrādē

7 kļūdas būvprojektu izstrādē

Būvniecības ieceres dokumentācijas izstrāde ietver dažādas pieredzes. Akcenti dažādos nozares dalībnieku segmentos ir gan kopēji, gan mazliet atšķiras. Rakstu no sava skatupunkta (kura gan cita).

Būvprojekta vadības jaukšana ar projekta vadību

Kompleksos procesos svarīga ir izšķirtspēja. Pareizi un laikā saslēgti līgumi, darbu izpildes grafiki, apdrošināšana, nodokļi un laicīga informācijas apmaiņa ir ļoti svarīgi. Ja vien iespējams, nekad neuzsāciet darbus bez provizoriska darbu izpildes plāna laika vienībās. Vienlaikus, tā ir burzma, kurā viegli pazaudēt fokusu uz galvenajiem būvprojekta izpildes nosacījumiem, - būves kvalitātes kritērijiem un risinājumu daļu savstarpēju atbilstību. Neaizmirstiet, ka būvprojekta izstrādes mērķis ir skaisti, droši un lietderīgi risinājumi.

Cīņa par to, kurš ir galvenais

Mūsdienu tendence ir tāda, ka būvprojekta izstrādes lēmumos piedalīties grib (un drīkst) visi, arī tie, kuriem trūkst kompetences un atbilstošu profesionālo uzpleču. Reizēm tā ir visa pasūtītāja komanda, uzņēmuma vadītājs un arī tehniķis, kuri tic, ka viņi zina labāk. Un reizēm tā pat arī ir. Ar šo tendenci cīnīties nav vērts. Iniciatīvas dalās starp tām, kas “patīk”, un tām, kas “funkcionēs”, tāpēc visas ir atbalstāmas tik tālu, cik tās ir derīgas kopīgi sasniedzamajam rezultātam.

Sevis un citu steidzināšana

Izrādi interesi, bet esi uzmanīgs ar nevajadzīga spiediena izdarīšanu. Slikts risinājums ir līdz galam neizdomāts risinājums, un būvprojekts rodas sistemātiskā kļūdu un labojumu procesā. Profesionālās prasmes ietver spēju risinājumus pakāpeniski attīrīt no visa liekā. Dinamiska, bet mierīga atmosfēra, reālistisks skatījums un adekvāts laiks rada labāku rezultātu.

Komandas dalībnieku darba dinamikas nenovērtēšana

Uz vienotos akordos plūstošu projektētāju komandas darbu kā pašsaprotamu parādību mūsdienu strauji mainīgajā vidē neviens vairs necer. Produktīvs darbs pie vairākiem objektiem vienlaikus ir ilūzija. Ne visi speciālisti ir pieejami, tad kad vajag tieši jums. Tāpēc, ja jums ir izdevies piekļūt “pieslēgumam”, tad nejokojieties ar šo statusu. Periodos, kuros darbiem ir pieslēdzies inženieris, visa uzmanība ir jāvelta attiecīgajām sadaļām. “Pēc tam” nebūs, un kad projekta budžets būs iztērēts, inženieris jau būs citos objektos.

Rasējuma estētikas pārvērtēšana

Jā, korekts rasējums bija, ir un būs skaistuma relikts un apliecinājums cieņai pret profesiju, tomēr tas vēl neizglābs pasauli. Esiet reāli, būvprojektam ir jābūt saprotamam tik tālu, cik tas nodrošina realizējamu risinājumu izbūvi. Atsevišķas jaunās paaudzes programmas nereti ir tehniski orientētas un arhitektiem kā estētiem ir grūti pieņemt rasējumu nepilnības, tomēr arī savdabīgi marķēts rasējums ir rasējums, nozīme ir tikai un vienīgi datiem.

Palaist iespēju “ielikt kāju” tāmē

Atsevišķos būvprojektu pasūtītāja segmentos un visos būvniecības uzņēmumu lokos, būvdarbu apjomi un tāme ir teju vienīgā būvprojekta sadaļa, kura izraisa neviltotu interesi un nopietnu uzmanību visu būvniecības periodu. Ja precīzs nodošanas datums ir svarīgāks par detaļām, kuras nevar paspēt izstrādāt un tas ir saistīts ar “būt vai nebūt”, tad jāsaņemas un jāpaspēj vismaz salikt “drošinātājus” tāmes pozīcijās.

Nepārvaldīta komunikācija

Projekts var kļūt par sava veida tīru audeklu visiem jautājumiem, kas pastāv attiecībās. Komunikācija ir galvenā mūsdienu problēma un iespēja, - ar pasūtītāju, ar komandu, ar būvuzņēmēju un arī ar sevi. Praksē pastāv dažādas komunikācijas valodas (estētu, drošībnieku, burta kalpu, optimizatoru u.c.) tāpēc katra tikšanās būs kā tālākizglītība cilvēkzinātnē. Pastāv arī dažādas komunikācijas formas (sapulce, tālrunis, sarakste, draudu sarakste, tālrunis, tiešsaistes platformas u.c.), kur katrai ir savas priekšrocības. Centieties pielāgoties un vismaz reizi nedēļā ar visiem sazināties, veidojot ciešu profesionālu saikni un paļāvību. Nevajadzētu attīstīt aizmugures vai sānu sarunas, tā vietā attīstiet sajūtas. Ja jums šķita, ka sākotnējā sanāksme bija pārāk sasteigta, vai arī tā bija rupja vai nepieklājīga, šīs sajūtas atkārtosies arī vēlāk. Pasakiet paldies un dodieties tālāk.


Par vērtību relativitātes ceļiem, Celtniecības ministriju, brīvību un attiecībām.

Par vērtību relativitātes ceļiem, Celtniecības ministriju, brīvību un attiecībām.

Kas ir būvprojektu ekspertīze un vai tā ir nepieciešama

Kas ir būvprojektu ekspertīze un vai tā ir nepieciešama